iFLUX meet grondwater- en verontreinigingsstromen in meer dan 12 landen

Geplaatst op woensdag 06 januari 2021

Overal ter wereld wordt grondwatermonitoring op een andere manier aangepakt.

Er is een enorme variatie in de wetgeving daarrond, maar ook in de omstandigheden van de projecten is er veel variatie (verschillen in klimaat, verschillende bodemtypes en gelaagdheid, verschillende peilbuizen,... ).

iFLUX heeft in de afgelopen 3 jaar meer dan 90 projecten gedaan in meer dan 12 verschillende landen. Dit heeft ons meer inzicht gegeven in de verschillende lokale omstandigheden en regelgeving met betrekking tot grondwatermonitoring. Dit hielp iFLUX bij het verbeteren van zijn producten, diensten en dataverwerking.

De huidige pandemie zorgde voor een switch naar remote projectwerk. Zo is er bijvoorbeeld een online handleiding gemaakt zodat klanten hun eigen iFLUX installaties kunnen doen. Deze maatregelen versnellen de internationalisering van iFLUX en faciliteren projecten wereldwijd. Projecten zijn dus mogelijk op afstand, en zelfs in verafgelegen gebieden.

Tot nu toe hebben we succesvol grondwater- en verontreinigingsfluxen gemeten in: België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

We begrijpen hoe belangrijk het is om ons aan te passen aan de lokale omstandigheden. Het was dan ook belangrijk voor ons om in de verschillende projecten wereldwijd ervaring op te kunnen doen met lokale regelgeving en omstandigheden.


In Denemarken werden bijvoorbeeld fluxmetingen gestimuleerd via meerdere onderzoeksprojecten voor validatie. De situatie in Denemarken is opmerkelijk: meer dan 99% van het watergebruik is afkomstig van het grondwater. Denemarken heeft sinds 1988 een uitgebreid nationaal grondwatermonitoringprogramma op basis van 74 bronstroomgebieden, wat het belang van inzicht in het grondwatersysteem verklaart. De technologie van iFLUX, gebaseerd op de oorspronkelijke PFM-methodologie, is verbeterd op basis van de lessen die tijdens deze projecten zijn geleerd.

In Frankrijk, Finland en Zwitserland waren we betrokken bij door de overheid opgezette proefprojecten om 'codes van goede praktijk' te definiëren voor het gebruik van fluxmetingenn en om vertrouwd te raken met de toepassing van fluxmonitoring.

In Zwitserland wordt de consultants zelfs gevraagd om de fluxen te rapporteren en er rekening mee te houden bij hun beslissingen.

Zelfs opkomende contaminanten variëren wereldwijd. We zagen hoe PFAS een hot topic werd in Nederland en doen nu zelfs een eerste PFAS-meetcampagne in de UK.

We kijken er naar uit verder te internationaliseren en te blijven leren. Als u vragen heeft over onze ervaringen in uw regio, neem dan contact met ons op via info@ifluxsampling.com.